közösségi média, Egyéb, rendezvény

Koronavírus. Elmaradnak az esküvők?

Lemondott bálak, ünnepségek, esküvők és kiállítások március 10-11-én. Már elkezdődtek a májusi hivatalos esküvői szezon előtti korai esküvők. Az áprilisi esküvők fölött ott lóg Damoklész kardja.
Miközben elmaradnak Budapesten a rendezvények, a BKV járatai ezrével szállítják negyedóránként az embereket és akár a korona vírusos terjesztőket is. Nem kell nagy matekosnak lenni egy pesti plázában vagy a 4-6 villamoson, vagy belvárosi gyorsétteremben, hogy az ott lévők nagy százaléka ránézésre a félelemtől rettegők számára gyanúsan fertőző országból származik, legalább is furcsán néznek a kínai és más nációból származó embereket a Pestiek. Az olaszokat ráadásul ránézésre meg sem tudják különböztetni.
A média pedig azon pörög, hogy a már iskolába elmenő diákok majd nem mennek le a tornaterembe március 15-én és nem teszi a pap az ostyát az hívő szájába,

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

Pánikoló menyasszonyok és esküvői szolgáltatók a koronavírus miatt.

Miért a pánik?

 • A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják. Ez a gyárakra, munkahelyekre, éttermekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, a szórakozóhelyekre, mozikra és színházakra azonban igen, függetlenül a nézők számától. Zárt kapus meccsek lesznek a futballban is.
 • Azt egyelőre nem tudni, az intézkedés érinti-e a templomi miséket, erről egyeztetések folynak. A döntés nem vonatkozik az Országgyűlésre, mert annak „háborúban is ülésezik és üléseznie kell”, mondta Gulyás.
  Forrás: index.hu

Pánikoló menyasszonyok

Teljesen természetes, ha egy menyasszony erősen pánikol, hogy nem tarthatja meg az esküvőjét a kiválasztott helyszínen. Na meg úgy egyáltalán..
A kormány most mégis engedi a templomokban a misék tartását, tehát templomi és polgári szertartás lehet, a szabad vallásgyakorlás és az egyházak szabadsága miatt. Ez szerintem eléggé kapkodó magatartás, hogy nem gondolják át.

Koronavírus, esküvő, pánik, esküvőhelyszín
Pánikoló menyasszonyok

Az esküvői helyszínek még nem nyilatkoznak, de lehet majd trükköznek a 100 fővel, vélekednek az esküvői szolgáltatók a Facebook csoportokban, és persze mennek a poénok is.

Pánikoló esküvői szolgáltatók.
Vis Maior? Visszajár a foglaló?

Az esküvői szolgáltatók érdekképviselete állásfoglalást kért az operatív törzstől, hogy Vis Maior -nak minősül-e ez a helyzet, milyen esetben jár vissza a foglaló, mikor áll fenn a vészhelyzet? Most vagy már vonatkozik az augusztusi esküvőkre is?

Jogértelmezés?

“A koronavírus-járvány miatt Magyarországon is gyorsan nő azon társaságok száma, amelyek vis maiorra hivatkozva kívánnak a szerződéses kötelezettségeik alól mentesülni. A felelősség alóli mentesülést azonban mindig egyedileg kell vizsgálni, az adott szerződés vis maiorra irányadó rendelkezései alapján – figyelmeztet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.”

Milliós nagyságrendű visszatérítések

Egy népszerű, átlagosan 300.000 Ft- ért dolgozó esküvői szolgáltatónak már előző év végén le van kötve 25-40 esküvője. Ha most a foglalót vissza kell adnia, és 40.000 Ft-tal számolunk akkor 1-1,6 millió forintot kellene most vissza utalnia a párok részére. Ezt nem mindenki tudja megoldani.

Tény, hogy ha lemondanának minden esküvőt Magyarországon, családok megélhetése lenne veszélyben, azon családok esetében, ha főállásban esküvőkből él az adott szolgáltató.

Ha vírusveszély az esküvőket érintené még a nyáron is, mi lehetne a megoldás?

Trükkök és megoldások?

Trükkök az esküvői helyszíneken?

 • Az esküvői helyszínek trükköznek a létszámmal 100 alatti főt igazolnak
 • Titkos esküvők? Feketéző esküvői vendégek a hátsó teremben?
 • kültéri esküvő 500 fő alatt a parkolóban?
 • 50 fő ateraszon? 90 a teremben?

Mik lehetnének a megoldások nyáron?

 • Orvosi igazolást kell hozni a meghívó mellé
 • Orvosi sátor a polgármesteri hivatal és/vagy az esküvői helyszínen
 • Leadni a neveket előre és aki igazoltan nem fertőzött az jöhet a buliba

Na de mikor már megölelni sem öleli meg egymást senki, meg nem csókolózunk, akkor már minek is élni…..

Pandémiás cselekvési terv: lehetséges helyzetek kezelése

Néhány esküvői szolgáltató kétnyelvű esküvőkből, vagy külföldi párok fővárosban tartott esküvőjük megszervezéséből élnek, ők most nagyobb bajban vannak, ha nem utazhat maga a pár sem a saját lefoglalt esküvőjére.

A couple wearing protective face masks attend a mass wedding ceremony organised by the Unification Church at Cheongshim Peace World Center in Gapyeong on February 7, 2020. – South Korea has confirmed 24 cases of the SARS-like virus so far and placed nearly 260 people in quarantine for detailed checks amid growing public alarm. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)

Vannak ahol tojnak a vírusra

GAPYEONG, Dél-Korea – Több ezer párt – néhány arcmaszkban – az Egyesítési Egyház esküvőjén, pénteken, annak ellenére, hogy Dél-Koreában aggodalmak merültek fel a koronavírus kitörésének terjedése miatt.
https://www.todayonline.com/world/sickness-and-health-mass-wedding-defies-virus-fears

2020. március 10. – Olaszország az európai térségben a leginkább sújtott helyzetben az esküvőket április 3-ig halasztják, a vírus terjedésének megfékezésére irányuló intézkedések részeként