esküvő marketing

A muzsikus dühös pénztárcája

A muzsikus dühös pénztárcája

Írásom egy Facebook postra reagál ahol egy elkeseredettnek tűnő zenész fakad ki, miért keres egy tanult és milliós hangszerekkel felvonuló kevesebbet mint egy masinkat feldobáló dekoros, vagy ballagási öltönyt magára kapó ceremóniamester.

Akartam rövidet és hosszút is írni –  voltak rossz és jó hozzászólások is, éppen fogorvosnál vártam amikor olvastam a kommenteket. Mindig is volt véleményem arról ki mennyit dolgozik és mennyit ér a munkája.

Ismét picit felülről mindkét véleményoldalt vizsgálva sajnos elmondható, hogy a “lakodalmakban” a zenekar presztizse csökkent. Míg 25-30 éve örült a vőfély ha legalabb annyit keresett mint a “zenész díja”.

Széki lakodalom, 1973 Fotó: Korniss Péter
Széki lakodalom, 1973
Fotó: Korniss Péter

Gyerekkorom óta éltem-élek és dolgozok együtt az esküvői szolgáltató nénikkel és bácsikkal, és már akkor is mondtam, hogy fizikálisan a zenész, a felszolgáló és a melegben izzadó konyhai szakember dolgozza a legtöbbet és talán akkor sem voltak megfizetve. A vőfélyt már akkor is piszkálták a tecsakversetmondaszmegvanegybotod szöveggel.

Ma az “olcsó” zenekaroknál várják el a legtöbb munkát, hogy reggel hattól reggel hatig nyomják a fűrészelést, merhátmilyenzenekarmánazamelyikpihen. Most látom magam előtt a bordóinges izzadó homlokú szaxis bácsit aki hajnal háromkor kimuzsikálja a hazafelé tartó tanácselnököt és kedves nejét.

No most egy négy tagú zenekarnál így sem visz haza az azóta megőszült kikerekedett szaxis bácsi több pénzt, mert ennyi jut az átlag zenekarokra szánt összegből/fő.

sSajnos a 50-80-nál így sem jut (1-3 zenekar kivételével) több pénz egy főre a vacsora után kezdő partyzenekar (irigy nyelveknek: szalonzenekar) tagjainak. A családnak ez így is kemény munkával (a marokszedő napszámosok most hőbörögnek) megkeresett havi 120-200 pénz, ráadásul apa/anya nincs otthon szombaton, vasárnap pedig alszik ameddig lehet.

Azaz ledarálnak négy esküvőt hajnal 5-ig a csúcstechnikás hangcuccokkal és így is csak annyit keresnek egy hónapban mint a pincérből,  rádiósból, színészből vagy éppen zenekari énekesből vagy dj-ből hirtelen “egyformakinézetű” Cm-mé vált “kollégák”.

Igen, ez igazságtalan. Ezt mondja belőlem a több mint 30 éves múltú tisztelet a szolgáltatók felé akiket én “nagycsaládtagoknak” tekintek.

Jöjjön akkor az esküvőmarketinges Laci:

Ahogyan széles látókörű kollégák nagy vonalakban megfogalmazták keményen és finoman, lehet azért tenni, hogy egy zenekar haladjon a korral és bevételt növeljen.

Lehet repertoárt újítani, felvenni egy csini énekesnőt, felöltözni rendesen, facebook oldalt indítani, meg weboldalt csináltatni és hirdetni is.

Vissza kell nyúlnom ennél mélyebbre is.

Más környezetben szocializálódtak a párok és a szolgáltatók is.
Ránézesre nem választják ki adott emberi profilú párok az adott emberi profilú szolgáltókat vagy éppen direktben igen.

Látom, járva az országot, hogy mennyire be vannak gyógyulva a zenekarok a helyi szokásokba és környezetbe és nem mernek lépni, emelni. Mert ott jó és kényelmes, addig míg nem veszik észre, hogy az ügyfélkör lecserélődött.

Vannak olyan “vidéki” zenekarok akikkel rendszeresen választanak ki minket a párok, de sosem azon a vidéken hanem az ország különböző részeiben dolgozunk együtt. Még roadjuk is van aki elpakol és vezet hajnalban.
Ehhez 400 körül kell kérni minimum, de tesznek is érte, brandet építenek és felhívják magukat nem csak munkájukkal, hanem egyéb eszközökkel is a figyelmet.

Igen lehet és kell költeni ha kell a marketingre, személyes vonalon van aki segget nyal, van akinek nyalják a seggét, minden megtalálható.

Lehet tovább gondolni az esküvőket, lehet szervezni, lehet csapatot építeni, managerkedni.

Egy a lényeg. Bármelyik esküvőszakmai profilról van szó, meg kell érteni hogy “alattad” és “feletted” ki kinek, miért, és mennyiért dolgozik.
Ha megérted akkor max csak zavarni fog ha valaki szakmailag rosszabb de többet keres. Lehet utánozni, lopni, másolni, dörgölődni, kinek mi a helyes út.

Van 45-49000 esküvő és nagy százaléka lagzival végződik. Van 23 potenciális szezon szombat. Legyen belőle inkább 40 esküvő.

Egy ezrelék.
Vedd észre: Nem 30km-es körzetben lesznek azok a párok akinek emelni tudsz. El kell menni oda, ahol értik és megfizetik a művészetedet.